Nieuws
Publicatiedatum: 1 september 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
PostNL

PostNL neemt onder druk duizenden pakketbezorgers in dienst

PostNL gaat de komende jaren duizenden pakketbezorgers in dienst nemen, genoeg om tenminste de helft van alle pakketten in Nederland te bezorgen. Helemaal spontaan lijkt dat niet te gebeuren. Het grootschalig inhuren van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt waarbij sprake is van een gezagsverhouding en geen invloed op het werk, wordt steeds vaker door rechters verboden. Die beoordelen het meestal als verkapte dienstverbanden.

‘Geweldig’

FNV meldt in een bericht van 25 augustus op haar website dat het ‘geweldig’ is dat PostNL nu zelf heeft besloten pakketbezorgers in dienst te gaan nemen. Al staat er in hetzelfde bericht ook bij dat dit onder druk van FNV is. De bond kondigt fijntjes aan dat na de postbestellers en de pakketbezorgers de volgende groep die ‘aandacht krijgt’ bij PostNL de medewerkers op de sorteercentra zijn.

Reputatieschade

Het besluit van PostNL is wellicht ook ingegeven om verdere reputatieschade te voorkomen. Dit voorjaar viel de politie binnen bij depots van de Belgische pakketdochter van PostNL na klachten over het werk bij de vele onderaannemers van PostNL. De twee hoogste bazen zijn aangehouden op verdenking van mensenhandel en leidinggeven aan een criminele organisatie. Vorig jaar kreeg PostNL ook al een boete in Nederland van bijna drie ton voor illegale arbeid bij onderaannemers. Tijd dus voor de vlucht vooruit.