Nieuws
Publicatiedatum: 19 februari 2018 | Geschreven door: buromiddeldorp

SER: ‘Huidige ouderschapsverlof beperkt arbeidsparticipatie van vrouwen’

De Sociaal Economische Raad (SER) pleit voor betaald ouderschapsverlof voor beide ouders van maximaal zes weken. De huidige verlofregelingen bij de geboorte van een kind moeten vereenvoudigd worden, waardoor er een geïntegreerde regeling ontstaat waar beide ouders gebruik van kunnen maken. Bovendien moet dit verlof betaald worden door de overheid en niet door werkgevers, aldus de SER. Het doel van de regeling is om arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten. Zo bleek vorige week uit het advies van de SER aan Koolmees, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kabinetsplannen gaan niet ver genoeg

Het advies van de SER is een stuk progressiever dan de huidige kabinetsplannen. Het kabinet is al van plan om het betaald kraamverlof voor partners uit te breiden, maar heeft daarbij het volgende in gedachten:

  • Betaald kraamverlof voor partners van drie naar vijf dagen;
  • Mogelijkheid om vijf weken aanvullend (deels) betaald kraamverlof op te nemen. Het UWV keert in die periode 70% van het loon uit.

Volgens de SER is dit niet voldoende. Partners van bevallende moeders, veelal vaders, moeten in de gelegenheid worden gesteld meer te zorgen na de geboorte van het kind. Zo komt er meer tijd vrij voor vrouwen om actief te zijn op de arbeidsmarkt.