Nieuws
Publicatiedatum: 7 december 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
raad voor de rechtspraak

Werkgever moet zelf te veel opgenomen vakantie werknemer betalen

Een werkgever die een tijdelijk werknemer meer vakantie toestaat dan waar hij wettelijk recht op heeft, kan dat niet later verhalen op het loon van die werknemer. Dat oordeelt de rechter. Het gaat om een werknemer met een contract voor zeven maanden, die zes en later nog eens twee weken vakantie opnam met toestemming van de werkgever. Maar zoveel recht op vakantie had de werknemer helemaal niet, dat was maar ruim twee weken. Toen de werkgever bij het laatste salaris de te veel genoten vakantiedagen wilde verrekenen, stapte de werknemer naar de rechter. De werkgever had toch ingestemd met zijn vakantie?

Negatief verlofsaldo

De werkgever heeft het volgens de rechter dus over zichzelf afgeroepen door wel toestemming te geven voor in totaal acht weken vakantie, maar niet in de gaten te houden dat de werknemer helemaal niet zoveel dagen had en deze ook niet kon ‘bijverdienen’ door extra te werken als fulltimer met een relatief kortlopend contract. Volgens de rechter had de werkgever erop moeten letten dat het negatieve verlofsaldo (dat ontstaat wanneer een werknemer meer verlofuren opneemt dan waar hij recht op heeft) niet te veel zou oplopen.

Slordige werkgever

Bij het beëindigen van het contract had de werkgever dus niet zonder instemming van de werknemer de te veel genoten vakantiedagen mogen verrekenen met het laatste salaris. Dus komen die vakantiedagen voor rekening van de werkgever. Bovendien was de slordige werkgever ook vergeten het tijdelijk contract tijdig aan te zeggen. De werknemer kreeg daarvoor een aanzegvergoeding van € 3.456, plus een maand achterstallig salaris van € 2.643 en € 211 vakantiegeld.

Benieuwd naar de uitspraak? Dit is het nummer: ECLI:NL:RBNHO:2023:8768