Nieuws
Publicatiedatum: 16 oktober 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Ziekteverzuim

WIA-keuring voor werkenden tijdelijk op basis van feitelijke verdiensten

Het UWV is begonnen met een inhaalslag bij de sociaal-medische beoordelingen voor de WIA. Jarenlang liepen de achterstanden op, maar nu is er een kentering zichtbaar. Voor het eerst sinds 2015 is de wachtlijst voor claimbeoordelingen met 6,5% afgenomen en groeit de wachtlijst voor herbeoordelingen niet meer. Toch gaat dat minister Karien van Gennip (SZW) nog niet snel genoeg. Daarom komt ze met een extra tijdelijke maatregel om aanvragen ‘praktischer’ te beoordelen. Dat staat in een brief die Van Gennip op 6 oktober 2024 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Praktisch beoordelen’

Het nieuwe ‘praktisch beoordelen’ houdt in dat de keuringsarts geen theoretische schatting meer hoeft te maken van het arbeidsongeschiktheidspercentage voor werknemers die nog aan het werk zijn ten tijde van de WIA-claimbeoordeling. In plaats daarvan wordt dat percentage bepaald op basis van de feitelijke verdiensten van de werknemer tijdens de beoordeling. Deze maatregel gaat in per 1 juli 2024 en duurt drie jaar. Hierdoor moet het totaal aantal claimbeoordelingen met 2.000 tot 3.000 extra dalen.

‘Eerder pakket’

De nieuwe maatregel komt boven op een eerder pakket tijdelijke maatregelen, dat al heeft gezorgd voor een lichte kentering. Een eerste maatregel daarvan is dat UWV-medewerkers via overwerk mensen als eerste helpen die het langst wachten op een WIA-claimbeoordeling. Een andere maatregel is een eenvoudiger WIA-beoordeling voor 60-plussers. Een derde maatregel is het samenwerking in sociaal-medische centra (SMC’s), waardoor de verzekeringsarts efficiënter kan werken.