Checklists
Laatst gewijzigd op: 25 november 2019

Personeelslening

Een werkgever kan zijn werknemers de mogelijkheid bieden om bij hem een personeelslening af te sluiten. Dit kan een behoorlijk aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn als de werkgever een lage of zelfs helemaal geen rente rekent. Ook kan het uitkomst bieden als de werkgever wél een lening verstrekt in gevallen waarin financiële dienstverleners daar niet toe bereid zijn. Het is wel belangrijk rekening te houden met een werkkostenregeling. Het rentevoordeel voor de werknemer is belast.

Voordelen

Geld lenen van de werkgever heeft voor een medewerker diverse voordelen. Om te beginnen mag de werkgever zelf de rente vaststellen. Die is meestal lager dan de rente die een financiële instantie vraagt. Verder vraagt een werkgever normaal gesproken geen vergoeding voor de handelingen die bij het afsluiten van de lening horen. Dat doen financiële dienstverleners wel. Deze financiële voordelen kan uw organisatie inzetten als arbeidsvoorwaarde. Zo bindt u werknemers en maakt u het aantrekkelijk om bij uw organisatie te werken.

Belasting

Juist omdat een personeelslening meestal voordeliger is dan een andere lening, moet u rekening houden met de werkkostenregeling. Daarom is het noodzakelijk dat u een correcte administratie bijhoudt. Verder moet de werknemer natuurlijk rekening houden met de af te dragen belasting om niet alsnog in financiële problemen te komen.

Rentevoordeel

De werknemer moet belasting betalen over het rentevoordeel dat hij geniet. Dit is het voordeel dat hij haalt uit de lagere rente die zijn werkgever hem biedt. Dit bedrag wordt bij de belastingheffing betrokken doordat u het rentevoordeel bij het loon van de werknemer moet optellen. Het voordeel maakt dus deel uit van het loon van de werknemer.

Is de lening aan de werknemer voor een woning? Dan mag u het rentevoordeel én de kosten van de personeelslening niet aanwijzen als eindheffingsloon als het gaat om een lening waarvan de rente aftrekbaar is in de inkomstenbelasting.

Er is een uitzondering: als de personeelslening voor een (elektrische) fiets of elektrische scooter is, geldt een nihilwaardering en is het dus een onbelaste vergoeding.

Rentevoordeel berekenen

U kunt het rentevoordeel gemakkelijk berekenen. Trek hiervoor het betaalde rentebedrag af van het gangbare rentebedrag. Dit is het rentevoordeel.

Voorschot

De werknemer kan ook een lening vragen als voorschot op zijn loon. Uw organisatie kan er voor kiezen om hierin te voorzien. Zo krijgt de lening die de werknemer aangaat een duidelijke afbetaaltermijn. In plaats van het geld terug te geven, hoeft uw organisatie niet uit te betalen of een aantal malen minder uit te betalen. Maak daar wel duidelijke afspraken over met de werknemer! Het geleende bedrag is loon. U moet daarom op de normale wijze direct loonheffing en sociale premies inhouden en afdragen.

Verantwoordelijkheid

Personeelsleningen kunnen voor uw organisatie een interessante manier zijn om werknemers te binden. Het is immers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Wel is het zaak om met beleid uit te lenen. Als werknemers in uw organisatie in financiële problemen komen dankzij de mogelijkheden die hun werkgever biedt, is uiteindelijk iedereen een stuk verder van huis. U doet er verstandig aan om dit soort problemen zo veel mogelijk te voorkomen.