Faq's
Laatst gewijzigd op: 19 april 2024 | Geschreven door: Wander de Groot

Hoe helpt ChatGPT bij werving en selectie?

Chat GPT is een vorm van generatieve AI. Het staat voor: Chat Generative Pretrained Transformer. De verwachting is dat Chat GPT het werk binnen meerdere sectoren en voor veel soorten functies in de toekomst aanzienlijk zal veranderen. Hoe kan ChatGPT van toegevoegde waarde zijn voor het HR-werk? De eerste voorbeelden laten vooral zien dat generatieve AI ingezet wordt bij werving en selectie, al zullen andere HR-taken snel volgen.

Vacatureteksten schrijven

ChatGPT kan vacatureteksten verbeteren en aantrekkelijker maken voor potentiële kandidaten. De chatbot kan bijvoorbeeld suggesties geven voor taalgebruik en woordkeuze die aansluiten bij de interesses en behoeften van de doelgroep. Het resultaat: een vacaturetekst optimaal af op jouw ideale kandidaat. ChatGPT helpt je ook om vacatureteksten zoekmachinevriendelijk te maken. Zo kunnen meer relevante kandidaten de vacature vinden en erop reageren.

Let op. Zoals HR gebruik kan maken van ChatGPT, zo kunnen sollicitanten dat ook. Kom je perfect geschreven motivaties tegen van mensen waarvan je dat niet per se verwacht, dan kan het zijn dat de sollicitant ook handig is met generatieve AI.

Kandidaten beoordelen

Wist je dat je ChatGPT ook kan gebruiken om cv’s en sollicitatiebrieven van kandidaten snel te screenen en te filteren op basis van specifieke criteria? Je kan hier bijvoorbeeld gebruik van maken om kandidaten te matchen met een vacature op basis van bepaalde vaardigheden of ervaring.

Voorbereiden van een sollicitatiegesprek

Je kunt ChatGPT inzetten om vragen uit een functiebeschrijving te halen om vervolgens aan een kandidaat te stellen in een interview. Dit levert je niet alleen tijdwinst op, maar kan sollicitatiegesprekken ook meer structuur geven zodat ze effectiever worden.