Faq's
Laatst gewijzigd op: 2 september 2021 | Geschreven door: Wander de Groot

Moet de werkgever zorgen voor een bureaustoel en monitor voor de thuiswerker?

Ja, de Arbowet bepaalt dat de werkgever moet zorgdragen voor arboproof werkplek voor de werknemer. Qua gezondheidspreventie is een in hoogte, rugsteun, armsteun verstelbare bureaustoel het belangrijkste stuk kantoormeubilair. Als een werkgever thuiswerk toelaat, moet hij dus ook zorgen voor een goede bureaustoel voor de thuiswerker.

Verschillende invulling

Op welke wijze deze zorgplicht precies wordt ingevuld, is nader te bepalen tussen werkgever en ondernemingsraad. De werkgever kan nieuwe stoelen langs laten brengen bij de thuiswerker, of de werknemer vragen er zelf eentje aan te schaffen (die de werkgever dan weer vergoedt). Ook kan de afspraak zijn dat werknemers hun eigen stoel zelf van werk mee naar huis nemen, of juist langs laten brengen door de werkgever.

Monitor en toetsenbord

Veel thuiswerkers hebben alleen een laptop, met een relatief klein scherm en toetsenbord. Langdurig werken op een laptop is aantoonbaar niet bevorderlijk voor de gezondheid. Ook hier geldt dus de zorgplicht van de werkgever om de risico’s ervan te beperken. Hoe is weer vrij invulbaar. De meeste werkgevers zorgen daarom dat thuiswerkers ook kunnen beschikken over een in hoogte verstelbare monitor en een groter toetsenbord.