Faq's
Laatst gewijzigd op: 22 december 2022 | Geschreven door: Wander de Groot

Wat is de Regeling onwerkbaar weer?

Afgelopen weekend was het spekglad door de ijzel. Voor veel mensen die buiten werken, betekent dat rekening houden met extra gevaarlijke omstandigheden. Soms is het echt te gevaarlijk of zelfs onmogelijk om te werken. In dat geval kan een werkgever een WW-uitkering voor zijn werknemers aanvragen volgens de Regeling onwerkbaar weer. De wachtdagen zijn voor rekening van de werkgever.

Buitengewone natuurlijke omstandigheden

Van onwerkbaar weer is volgens de Regeling sprake als er buitengewone natuurlijke omstandigheden zijn. Dat kan ernstige vorst, ijzel of sneeuwval zijn. Of overvloedige regenval, wat omschreven is als meer dan 300 minuten regen op een werkdag tussen 07:00 en 19:00 in het postcodegebied waarin de werknemer werkzaam is. Onwerkbaar weer moet in de cao nader worden gedefinieerd.

Wachtdagen

De werkgever moet het loon doorbetalen bij onwerkbaar weer, althans voor het aantal wachtdagen dat daarvoor in de cao is afgesproken. Bij vorst, ijzel en sneeuw gelden twee wachtdagen per winterseizoen (1 november tot en met 31 maart). Bij overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar. Zijn de wachtdagen voorbij, dan kan de werkgever bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor de overige onwerkbare werkdagen. Bij die aanvraag moet de werkgever wel duidelijk maken om welke redenen niet meer gewerkt kan worden.