Faq's
Laatst gewijzigd op: 24 mei 2019 | Geschreven door: Hans Delissen
werving en selectie

Welke vragen mag ik tijdens een sollicitatiegesprek niet stellen?

U mag tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie. U mag in de regel geen vragen stellen over privézaken zoals een kinderwens of de gezondheid van de kandidaat. Vragen over de gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring). Deze medische keuring is maar voor enkele functies toegestaan.

Meldingsplicht

In bepaalde gevallen moet de kandidaat tijdens de sollicitatieprocedure de werkgever informeren over zijn gezondheid. Deze meldingsplicht geldt alleen als medische klachten problemen kunnen geven tijdens het werk. U mag als werkgever wel vaststellen of de kandidaat geschikt is voor de functie, zonder vragen te stellen over de gezondheidstoestand. Dit kunt u doen door duidelijk te omschrijven uit welke taken de functie bestaat, en vervolgens te vragen of de kandidaat in staat is deze taken uit te voeren.

Discriminatieverbod

Discriminatie in het werving- en selectiebeleid is verboden. Vragen naar bijvoorbeeld de afkomst of religie van de sollicitant is dan ook uit den boze.