Nieuws
Publicatiedatum: 4 november 2019 | Geschreven door: buromiddeldorp

Aad van der Werf over de arbeidsmarkt van de toekomst

Hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit? Waar moet HR zich de komende tijd op focussen en waar ligt de grootste HR-uitdaging? In dit interview is arbeidsmarktexpert Aad van der Werf aan het woord over strategisch ontslag, sociale innovatie en medewerkersbetrokkenheid.

Aan welke arbeidsmarktontwikkelingen zou HR het komende jaar veel aandacht moeten besteden?

Er zijn veel ontwikkelingen waar HR aandacht aan moet besteden. De belangrijkst is de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab). Ik ben soms nogal eens verrast door de naïeve vragen van HR-professionals tijdens presentaties over de Wab. De Wab en de implementatie is niet eenvoudig, dat begrijp ik. Maar opmerkingen zoals ‘Het gaat toch alleen over uitzendkrachten of is dit nu ook voor ons relevant?’ verrassen mij. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat organisaties moeten gaan bepalen hoe ze flexibiliteit en kosten gaan managen in een onzekere markt. Het belangrijkste aandachtspunt voor HR is het thema Leven Lang Ontwikkelen.

Op welke manier beïnvloeden deze ontwikkelingen het vak en de dagelijkse werkzaamheden van HR?

Het antwoord op deze vraag hangt af waar de organisatie staat in het professionaliseren van het HR-beleid. Als de basics nog niet op orde zijn, zoals een strategisch personeelsplan of de rol van strategische partner op board level, ligt daar de grootste uitdaging. Wel wordt de rol van HR als strategisch partner vele malen belangrijker. De implementatie van de Wab is hier een goed voorbeeld van. Deze wet raakt iedere organisatie in alle lagen en in de bedrijfsvoering.

Op welke manier kan HR deze problematiek te lijf gaan?

Een al bijna oud HR-fenomeen is de vlootschouw, ofwel de inventarisatie van je personeelsbestand. Ik zie nog teveel organisaties die dit onvoldoende in beeld hebben, maar die ook geen HR-scenario’s hebben als de externe omstandigheden veranderen. HR-afdelingen hebben onvoldoende zicht op de financiële impact van de Wab. Breng dit in kaart en dan wordt het direct topic nummer één in het directieoverleg.

Wat zijn volgens jou nou juist de kansen die de huidige en toekomstige arbeidsmarkt HR biedt?

Leven Lang Ontwikkelen is een kans voor HR. Stop met termen zoals strategisch ontslag en transitievergoeding. Zet in op Leven Lang Ontwikkelen. Het is een vorm van sociale innovatie. De betrokkenheid van medewerkers wordt groter, het draagvlak in de organisatie neemt toe en je medewerkers gaan meer bijdragen aan de organisatie en weten sneller dat ze moeten doorontwikkelen omdat ze anders niet meer aansluiten. Het opleidingsbudget moet volledig gekanteld worden naar 80% voor medewerkers die langdurig werkzaam voor je zijn.

Wat zijn de voordelen en kansen voor de medewerkers van de toekomst?

Ook medewerkers hebben baat bij meer betrokkenheid, draagvlak en zelfbewustzijn. Het is een samenwerking, het gaat om de commitment van werknemer en werkgever. Dit biedt voor medewerkers meer inzicht in waar voor hen de kansen liggen.

Kun je drie tips noemen voor HR-directie en management die rekening willen houden met recente arbeidsmarktontwikkelingen als het gaat om het behouden en aantrekken van personeel?

  • Bedenk wat de next horizon, de volgende stap, voor de organisatie is.
  • Zorg ervoor dat iedere dag een experience
  • Laat betrokkenheid voelen en gedeeld worden.

Welke HR-trend lijkt nu nog belangrijk, maar verdwijnt de komende jaren naar de achtergrond?

De stress over de krapte op de arbeidsmarkt. Deze blijft namelijk een gegeven en daar kan je maar beter op anticiperen!

Met welke inzichten gaan de HR Strategie-bezoekers na jouw presentatie naar huis?

De belangrijkste trends, waar je als HR-strateeg impact moet maken en waar de kansen liggen om dit waar te maken!

Aad van der Werf is arbeidsmarktspecialist en al meer dan 28 jaar werkzaam in het domein arbeidsmarkt. Hij is keynote speaker tijdens HR Strategie, een bijeenkomst voor HR-professionals over de arbeidsmarkt van de toekomst. HR Strategie vindt plaats op 28 november in Kasteel Hooge Vuursche te Baarn. Bekijk hier meer informatie over dit topcongres.

Aad van der Werf is opgegroeid in de uitzendsector en de laatste 10 jaar werkzaam als adviseur-consultant op het vlak van Market intelligence in de uitzendsector, overheid en onderwijs. Zijn specialisme is het gebruik van externe arbeidsmarktinformatie en hoe organisaties deze informatie beter en slimmer kunnen inzetten in het brede HR domein.