Nieuws
Publicatiedatum: 21 oktober 2019 | Geschreven door: buromiddeldorp
discriminatie racisme

Werkwijze om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan voortaan verplicht

Staatssecretaris Van Ark heeft een wetsvoorstel ingediend dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet tegengaan: de Wet toezicht discriminatievrije werving en selectie. Een belangrijk onderdeel in het wetsvoorstel is de verplichting voor werkgevers om niet alleen over een werkwijze te beschikken die discriminatie moet tegengaan, maar ook dat deze werkwijze schriftelijk moet zijn vastgelegd. Als het wetsvoorstel doorgang vindt, dan is er werk aan de winkel voor HR-professionals.

Controle en boete van € 4.500

De Inspectie SZW zal actief gaan controleren op de aanwezigheid van een schriftelijke werkwijze om discriminatie tegen te gaan. Ook gaat de Inspectie daarbij na of deze werkwijze up-to-date is en of deze voldoet aan de wetgeving. Is dat niet het geval? Dan krijgt u als werkgever de kans om dit te verbeteren. Voldoet de werkwijze bij de hercontrole nog steeds niet? Dan krijgt u een boete van maar liefst € 4.500.

Alvast beginnen

Wilt u het wetsvoorstel niet afwachten? Dan kunt u natuurlijk ook nu al aan de slag met een (vernieuwd) anti-discriminatiebeleid. Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om discriminatie in het werving- & selectiebeleid tegen te gaan. Zorg voor duidelijke regels omtrent de werving en selectie, denk bijvoorbeeld aan een checklist per functie waar cv’s van kandidaten aan moeten voldoen. Organiseer bijeenkomsten en trainingen om medewerkers voor te lichten over (onbewuste) discriminatie en overweeg om anoniem solliciteren in te voeren. Benieuwd hoe u dit kunt aanpakken? Bekijk deze checklist.
Het wetsvoorstel staat ter internetconsultatie tot 4 november 2019, u kunt op de website van de overheid uw reactie achterlaten.