Nieuws
Publicatiedatum: 14 juli 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Ontslag op staande voet van ziekgemelde werknemer is onrechtmatig

Een werkneemster van een schoonmaakbedrijf meldt zich ziek via Whatsapp en telefoon. De werkgever weigert de ziekmelding te accepteren en roept haar op voor een gesprek. Ze komt niet opdagen omdat ze ziek is, zo meldt ze. Dat is niet goed genoeg voor de werkgever. Hij geeft haar een officiële waarschuwing. Een week later volgt een nieuwe oproep en een tweede waarschuwing. Na de derde keer ontslaat hij haar op staande voet. De vrouw pikt het niet en stapt naar de rechter.  

Over de schreef 

Ze vecht het ontslag op staande voet aan, ze heeft altijd goed gefunctioneerd en het was logisch dat ze niet kan werken als ze ziek is. Dat bevestigt ook de huisarts, die de klachten toewijst aan de oplopende spanningen op het werk. De werkgever ziet inmiddels in – vermoedelijk dankzij zijn eigen advocaat dat hij over de schreef is gegaan. Hij verweert zich niet tegen de eisen van de werknemer, behalve tegen de hoogte van de geëiste vergoeding. Als hij inderdaad de gevraagde € 90.000 moet betalen, gaat hij failliet, zegt hij tegen de rechter. 

Bedrijfsarts inschakelen 

De rechter bevestigt dat de werkgever nooit zelf had mogen oordelen of de ziekmelding gegrond was. Dat kan alleen een bedrijfsarts, en die had de werkgever niet ingeschakeld. Bovendien is het ontslag op staande voet niet onderbouwd. Dat betekent dat werkgever onrechtmatig heeft opgezegd en daardoor ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De rechter veroordeelt de werkgever tot het betalen van € 6.693,55 bruto aan vergoeding wegens de onregelmatige opzegging, € 7.453,39 bruto aan transitievergoeding en € 10.000,00 bruto aan billijke vergoeding. [ECLI:NL:RBZWB:2023:4640]