Nieuws
Publicatiedatum: 8 juni 2016 | Geschreven door: buromiddeldorp

Pesten op het werk kost 1,7 miljard euro

Uit onderzoek van TNO blijkt dat in 2015 1,2 miljoen werknemers te maken hadden met ongewenst gedrag op de werkvloer. Behalve persoonlijk leed is de economische schade groot. Pesten op het werk leidt jaarlijks tot zo’n vier miljoen verzuimdagen, wat neerkomt op 1,7 miljard loondoorbetalingen door werkgevers. Minister Asscher is een campagne gestart tegen pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie op het werk.

500 miljoen euro
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SZW. Uit het onderzoek komt naar voren dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest. De minister stelt 500 miljoen euro beschikbaar om bedrijven te adviseren over de aanpak van ongewenst gedrag.

Alle werknemers
De campagne richt zich op werknemers die pesten en die gepest worden. Want dagelijks hebben zeven miljoen collega’s de kans om pesten op het werk te stoppen. De gevolgen van pesten zijn groot. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.

Werkgevers en werknemers kunnen op de website www.herkenpesten.nl terecht voor informatie over het herkennen en stoppen van pesten door collega’s. Daarnaast worden via radiocommercials werkgevers en werknemers opgeroepen om werk te maken van de aanpak van pesten.