Nieuws
Publicatiedatum: 14 september 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
parkeergarage

Rituals maakt zich schuldig aan seksediscriminatie

Het onderscheid dat Rituals maakt tussen mannen en vrouwen op het gebied van stylingsrichtlijnen is verboden. Rituals verplicht verplicht vrouwelijke medewerkers tot het dragen van make-up tijdens het werk. Deze eis geldt niet voor de mannelijke collega’s. Een werkgever is vrij om voorschriften op te stellen over de representativiteit van de medewerkers, maar mag daarbij niet discrimineren. De verplichting voor vrouwen om make-up te dragen valt onder het begrip arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens van 29 augustus.

Stylingrichtlijnen

Deze zaak is aanhangig gemaakt door een ex-medewerker die op basis van een oproepovereenkomst bij Rituals werkte van 2019 tot 2021. In de stylingsrichtlijnen van Rituals staan voorschriften voor vrouwen en mannen over sieraden, tatoeages, haar en geuren. Een onderdeel van die richtlijnen is het zichtbaar dragen van make-up van Rituals op nagels, lippen en ogen. Vrouwelijke medewerkers zijn verplicht zich aan deze richtlijnen te houden, mannen niet.

Arbeidsomstandigheden

Volgens het College zijn kledingvoorschriften geoorloofd als ze functioneel en effectief zijn en de toegang voor vrouwen op de arbeidsmarkt niet belemmeren. Het College is van mening dat het dragen van make-up niet noodzakelijk is voor het uitoefenen van de functie en dat vrouwen zwaarder worden belast dan hun mannelijke collega’s. Zij moeten zich echter opmaken voor het werk en die verplichting houdt verband met het geslacht. Daarmee valt deze eis voor vrouwen onder het begrip arbeidsomstandigheden.

Niet bindend

Het College voor de Rechten van de Mens is een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland. De uitspraken zijn niet bindend. Toch wordt in meer dan 80% van de gevallen een uitspraak van het College opgevolgd, aldus het jaarverslag van het College.