Nieuws
Publicatiedatum: 23 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot

Schakel bij uitval direct de bedrijfsarts in!

Organisaties moeten bij uitval van zieke werknemers direct de Arboarts inschakelen. In deze krappe arbeidsmarkt is elke zieke werknemer er een teveel. Vanwege de AVG kan een werkgever niet vragen wat de aard van de klachten zijn. Een Arboarts mag dit wel en kan dus snel de oorzaak achterhalen en een verbeterplan opstellen. Dat is belangrijk, want een zieke werknemer kost al snel € 400 per dag, aldus Marco de Zeeuw, directeur HR Navigator in NRC Handelsblad van 17 november.

Bedrijfsarts

De verzuimcijfers zijn ongekend hoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was het verzuimpercentage in het tweede kwartaal 5,4%. Bij deze hoge verzuimcijfers kunnen de arbodiensten de vraag van hun eigen klanten niet of nauwelijks aan. Het kan dus zomaar voorkomen dat een zieke werknemer pas na weken een oproep krijgt. Zonde om die tijd verloren te laten gaan.

PSA

Volgens de richtlijnen van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) moeten werknemers met psychosociale klachten (PSA) binnen twee weken een gesprek met de Arboarts krijgen. Deze termijn van twee weken wordt maar zelden gehaald. PSA-gerelateerde klachten zijn bijvoorbeeld stress vanwege een te hoge werkdruk, seksuele intimidatie discriminatie, pesten en agressie en geweld. Dat zijn de zwaardere verzuimdossiers, omdat deze klachten vaak leiden tot langdurige arbeidsuitval.

Zeeffunctie

Om toch zo snel mogelijk een eerste gesprek te kunnen voeren met een zieke werknemer, zetten arbodiensten ondersteunend personeel in. Daardoor is soms een gesprek met de Arboarts niet meer nodig of de Arboarts kan meteen aan de slag met het probleem. Want in deze krappe arbeidsmarkt is elke zieke werknemer er een teveel.