Nieuws
Publicatiedatum: 9 juli 2018 | Geschreven door: buromiddeldorp

UWV komt met 24 oplossingen voor krapte op arbeidsmarkt

Steeds meer beroepsgroepen melden een tekort aan personeel. In 2018 ontstaan er naar verwachting ruim 1 miljoen vacatures. In sommige branches is het personeelstekort maar liefst één op de drie werknemers. Het tekort is vooral nijpend in technische beroepen, de zorg en de ICT, maar beperkt zich hier niet (meer) toe. Zo blijkt uit recent onderzoek van het UWV naar krapteberoepen. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken komt het UWV met maar liefst 24 oplossingen die HR-professionals kunnen gebruiken om personeelstekort tegen te gaan.

Eerste aanpak

Een eerste aanpak om personeel te vinden, aldus het UWV, bestaat uit de volgende vier pijlers:

  1. Intensiever werven: zet meerdere wervingskanalen in en maak gebruik van inzetpremies.
  2. Functie-eisen aanpassen: beperk de functie-eisen tot de écht noodzakelijke eisen om de functie uit te oefenen.
  3. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden bieden: denk hierbij niet alleen aan salaris, maar ook aan flexibele roosters of uitzicht op een vast contract.
  4. Vraag huidige medewerkers meer te werken en stel een goede overwerkregeling op. Uit het HR Trendrapport bleek onlangs dat maar liefst 60% van de organisatie moeite heeft om personeel vast te houden.

Alhoewel de eerste aanpak in veel gevallen succesvol is, zijn er ook veel arbeidsprofessionals die een tandje bij moeten zetten om het schaarse personeel te vinden. De aanpak hiervoor is grofweg ingedeeld in de volgende drie strategieën:

  1. Nieuw talent aanboren door mensen noodzakelijke scholing te bieden.
  2. Werk anders organiseren door taken, locaties en technologische toepassingen te verschuiven.
  3. Vasthouden van huidig personeel: zorg ervoor dat uw organisatie een aantrekkelijke werkgever is met aandacht voor duurzame inzetbaarheid.

Meer weten over de 24 oplossingen met concrete voorbeelden? Download hier alle 24 oplossingen van het UWV om personeelstekort aan te pakken.