Nieuws
Publicatiedatum: 9 juni 2025 | Geschreven door: Redactie Performa HR
Binnenhof

Val kabinet maakt to-do lijst van SZW nog langer

De val van het kabinet Schoof is een feit. Op dinsdag 3 juni deelde PVV-leider Wilders mee niet langer deel uit te willen maken van dit kabinet en liet het daarmee vallen. Na het vertrek van de PVV uit de regering, zullen de overgebleven partijen BBB, NSC en VVD verdergaan als demissionair kabinet. De huidige bewindslieden zullen hun taak voortzetten als demissionair staatssecretaris en minister. Nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting pas in of na oktober 2025 plaatsvinden.

Wetsvoorstel controversieel verklaren

Omdat de drie coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Tweede Kamer is niet te verwachten dat er veel wetsvoorstellen zullen worden afgehandeld. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer kunnen een onderwerp of wetsvoorstel controversieel verklaren. Daarmee wordt de behandeling van het wetsvoorstel uitgesteld tot er een nieuw kabinet is aangetreden. Dit voorkomt dat het demissionaire kabinet nog voor de verkiezingen discutabele voorstellen doorvoert, maar brengt ook risico van afstel met zich mee.

Weinig gerealiseerd

Van de plannen uit het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof is weinig gerealiseerd. Ook wetsvoorstellen van het vorige kabinet Rutte IV wachten nog op behandeling en invoering, denk aan het voorstel voor de verplichte aanstelling van een vertrouwenspersoon. De val van het kabinet zal de lijst met onderwerpen die op de jaarplanning van het ministerie van SZW stonden waarschijnlijk alleen maar langer maken. Wel heeft minister van Hijum het wetsvoorstel Meer zekerheid flexwerkers aan de Tweede Kamer aangeboden. Ook is de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta), een voorstel voor een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus, inmiddels in behandeling bij de Eerste Kamer.

Belangrijke onderwerpen

In principe kunnen ook deze wetsvoorstellen nog controversieel worden verklaard. Belangrijke onderwerpen die zijn blijven liggen, zijn onder andere de voorgenomen vereenvoudiging van het stelsel van arbeidsongeschiktheid, en de herziening van het toeslagenstelsel en de wetgeving voor schijnzelfstandigheid. Onlangs is nog wel een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor de  Zelfstandigenwet als alternatief voor het eerder opgestelde wetsvoorstel Wet verduidelijking arbeidsrelatie (Vbar) dat ook nog niet aan de Kamer is voorgelegd.