Nieuws
Publicatiedatum: 10 juli 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
FOMO

Werk-FOMO leidt tot stress bij jongeren

Buiten werktijd even je werkmail checken, reageren op vragen in de groepsapp of telefoontjes van collega’s aannemen. Zeven op de tien werkende jongeren doen dat. Omdat ze last hebben van werk-FOMO, de werkversie van ‘fear of missing out’. En dat leidt tot niet of te weinig afstand nemen van je werk, terwijl privé tijd en vakantie hard nodig zijn om weer bij te tanken. 88% van de jongeren krijgt er stress van. Een derde daarvan zelfs vaak tot altijd.  

Moeilijk loslaten 

Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Young & United onder ruim 1.800 leden tot 35 jaar. 70% werkt wel eens tijdens vakantie of op vrije dagen, de meesten omdat ze denken dat dit van hen verwacht wordt of omdat ze het werk moeilijk kunnen loslaten. Twee op de drie jongeren zit op hun privételefoon in werk-whatsappgroepen. 95% daarvan leest tijdens vakantie de werk gerelateerde berichten, bijna 90% reageert er ook op. 

Recht op onbereikbaarheid 

Veel jonge mensen voelen blijkbaar de druk om altijd ‘aan’ te staan, terwijl je het recht hebt op buiten werktijd ‘uit’ te staan. In veel landen is per wet geregeld dat werknemers buiten werktijd niet bereikbaar hoeven te zijn voor collega’s. In Nederland (nog) niet, al is er wel een wetsvoorstel in de maak. FNV Young & United heeft nog wat tips voor vakantiegangers: 

  • Zorg dat je je werkzaken van tevoren netjes overdraagt aan collega’s. 
  • Neem geen losse eindjes mee om over te piekeren op vakantie. 
  • Bespreek je onbereikbaarheid met collega’s en leidinggevende.