Nieuws
Publicatiedatum: 7 maart 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Werkgevers nog huiverig voor coronabesmettingen

Sinds de versoepeling van het thuiswerkadvies van 100% naar 50% thuiswerken, gaan werknemers 9 op de 10 werknemers weer (gedeeltelijk) naar de zaak. Maar niet de volledige werkweek. Werkgevers zijn nog huiverig voor een veel besmettingen en een hoog ziekteverzuim. Daarom verplicht 74% nog steeds tot thuiswerken bij klachten en 23% adviseert dat. 57% adviseert en 6% verplicht de werknemer tot zelftesten. Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN onder hun leden van 3 maart jongstleden.

Onderlinge afspraken

Het is een van de eerste onderzoeken naar hybride werken sinds de gedeeltelijke versoepeling van het thuiswerkadvies. Volgens de AWVN mogen de resterende beperkingen nu snel van de baan. Werkgevers en werknemers komen daar samen wel uit, zegt de werkgeversclub. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat afspraken over hybride werken in 50% van de gevallen wordt gemaakt tussen werknemer en leidinggevende, in 35% van de gevallen valt dat besluit binnen teams.

Thuiswerkbeleid

Organisatiebrede afspraken over hybride werken zijn er inmiddels in 53% van de organisaties. Dit thuiswerkbeleid geeft – met instemming van de ondernemingsraad – de kaders geeft waarbinnen hybride werken kan plaatsvinden. Per afdeling of team kan er vervolgens een nadere invulling worden gemaakt. Het onderzoek vermeldt niet hoe vaak de ondernemingsraad betrokken is bij afspraken over hybride werken.