Nieuws
Publicatiedatum: 23 januari 2015 | Geschreven door: buromiddeldorp
discriminatie

Werkloosheid Eurozone blijft hoog

De werkloosheid is wereldwijd uit op 5,6%. Dat is gelijk aan het niveau van 2007, het jaar voor de crisis uitbrak. Europa blijft met 11,5% ver achter. Dat komt vooral door de hoge werkloosheid in Spanje en Griekenland (25%) en Portugal (14%).

Brusselse regels
Volgens Steven Braakman, hoogleraar internationale economie in Groningen, komt het door de Brusselse begrotingsdiscipline. Er is geen economische theorie die de willekeurige normen van Brussel onderbouwt (begrotingstekort van maximaal 3% en een staatsschuld van maximaal 60%).

Investeringsfonds
Volgens Brakman begint dit besef nu ook in Brussel door te dringen. Er is inmiddels een investeringsfonds van 21 miljard euro dat met externe geldschieters moet uitgroeien tot 300 miljard. Landen mogen er ook langer over doen om de begrotingsnorm te halen.

Extra banen
Nederland zou er goed aan doen infrastructurele projecten eerder uit te voeren dan gepland. Denk aan dijkverzwaringen en wegverbredingen om files tegen te gaan. Extra geld lenen is nu niet zo erg omdat de rente laag staat. En bovendien levert het naar voren halen van deze projecten extra banen op.