Nieuws
Publicatiedatum: 19 februari 2025 | Geschreven door: Redactie Performa HR
arbeidsbureau

Werknemers in de horeca weten weinig van cao en vakbonden

Werken in de horeca is leuk vanwege de sociale interactie met de gasten, de gezellige sfeer en de flexibele werktijden. Al zijn er ook minpunten, zoals de lange werkdagen, de hoge fysieke en mentale belasting, de lage lonen en de onduidelijke afspraken over uitbetaling en fooien. Werknemers in de horeca geven zelf aan behoefte te hebben aan betere arbeidsvoorwaarden, duidelijkere regels en een formele route om dit voor elkaar te krijgen, maar kennen de cao niet en stappen ook niet naar een vakbond.

Lid van een vakbond

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Van Hijum op 10 februari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een van de meest voor de hand liggende manieren om betere arbeidsvoorwaarden te bewerkstelligen, is inderdaad lid worden van een vakbond. Maar vanwege de cultuur binnen de horeca, de oververtegenwoordiging van jonge mensen en de grote mate van flexibele contractvormen is de drempel om zich aan te sluiten bij een vakbond te hoog. De gebrekkige kennis over de horeca-cao en vakbonden houdt die drempel ook in stand, zeggen de onderzoekers.

Stelsel van cao en avv

Het onderzoek is gedaan van Diversion. Het gaat om een dertigtal interviews met ongeorganiseerde medewerkers over de verschillende aspecten van het werk. Zeker niet representatief voor de hele sector, maar wel in de lijn met andere gesprekken die zijn gevoerd in het kader van de verkenning door de minister van Sociale Zaken van mogelijk onderhoud van het stelsel van collectieve arbeidsovereenkomsten (cao) en algemeen verbindend verklaring (avv): het ontbreekt medewerkers aan kennis over het cao-stelsel en ze beschouwen het als vanzelfsprekend dat er een cao is.

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden

Deze conclusies sluiten aan bij de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), waarin werknemers worden gevraagd hoe zij de cao en hun arbeidsvoorwaarden beleven. Daaruit blijkt dat werknemers zeker waardering hebben voor het feit dat er een cao is en dat er vakbonden bestaan. Tegelijkertijd geeft 55% aan geen vakbondslid te zijn en er ook nooit serieus over heft nagedacht dat te worden. De geïnterviewde werknemers hebben wel degelijk behoefte aan meer duidelijkheid en ondersteuning, maar zijn onwetend over welke rol de vakbond daarbij zou kunnen vervullen en zien de meerwaarde van lidmaatschap niet in.