Nieuws
Publicatiedatum: 24 maart 2025 | Geschreven door: Redactie Performa HR
Ziekteverzuim

Zon en asbest grootste kankerverwekkers op het werk

Jaarlijks krijgen ruim 7.000 mensen kanker vanwege hun werk. Bij 4.800 daarvan gaat het om huidkanker als gevolg van buitenwerk in de zon. De blootstelling aan uv-licht zorgt voor 1.700 gevallen van plaveiselcelcarcinoom en 3.100 van het minder ernstige basaalcelcarcinoom. De tweede grote oorzaak van kanker is blootstelling aan asbest (1.400), kwartsdeeltjes (230) en uitlaatgassen van dieselmotoren (190). Ook schilderen (240) en lassen (210) leiden tot kanker. Die leiden vaak tot longkanker. Dat blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding.

Mannen vaker dan vrouwen

Mannen lopen een hoger risico op kanker vanwege hun werk. Ruim 5% van de kankerdiagnoses bij mannen is werk gerelateerd, bij vrouwen is dan maar een half procent. Dat komt omdat mannen vaker in beroepen werken waar ze worden blootgesteld aan zon, zoals bouwvakkers, dakdekkers en postbezorgers. Hetzelfde geldt voor beroepen met blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals schilders, lassers en chauffeurs. Gelukkig zijn de overlevingskansen bij kankerdiagnose de afgelopen jaren groter geworden.

RI&E en PvA

En dat is maar goed ook. Want ondanks dat bedrijven sinds 2016 minder zeer giftige stoffen mogen uitstoten, is de emissie juist toegenomen tussen 2015 en 2022. Net als de arbeidsinspectie zegt KWF dat werkgevers dus meer moeten doen om hun werknemers te beschermen tegen blootstelling door de zon en anders schadelijke stoffen. De risico’s daarvan moeten worden vastgelegd in de risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E), de concrete maatregelen in een bijbehorend plan van aanpak (PvA). De ondernemingsraad heeft een beslissende stem bij de opstelling van RI&E en PvA.