blogs en interviews
Laatst gewijzigd op: 15 augustus 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
burn-out

Een betoverende werkomgeving zonder burn-out

Blog door Barbara Kok, Burn out Poli

We hebben het allemaal weleens gehoord: ‘Ik heb een burn-out.’ Het lijkt tegenwoordig een modewoord, maar laten we eerlijk zijn, het is geen fashion statement waar we trots op kunnen zijn. We moeten burn-out klachten uiterst serieus nemen, want bij een burn-out is meer aan de hand dan alleen vermoeidheid. Dus, HR, werk aan een betoverende toekomst waarin burn-out klachten een vage herinnering zijn.

Altijd maar ‘aan staan’

Ja, we kennen allemaal de gebruikelijke boosdoeners: overwerk, hoge verantwoordelijkheid, geen tijd voor ontspanning en het altijd maar moeten multitasken. En vaak ook nog in combinatie met andere huiselijke sores, zoals zieke familieleden en het verlenen van mantelzorg. Burn-out klachten worden veroorzaakt door altijd maar ‘aan te staan’, die kritische interne stem volgen die zegt: ‘je moet perfect zijn!’ en ‘pauzes zijn voor zwakkelingen!’. Hoe vaak voelen we pas achteraf hoe moe we zijn? Als we niet in staat zijn om die vermoeidheid te voelen, hoe herkennen we dan de signalen?

Hoogste versnelling

Onze moderne levensstijl heeft ook een groot aandeel in deze crisis. De hele maatschappij lijkt tegenwoordig in de hoogste versnelling te staan. We hebben geen tijd meer om even rustig te genieten van een kopje thee. In plaats daarvan worden we geleefd door e-mails, appjes en oneindige to-do-lijstjes. Maar door oude ingesleten patronen hebben we niet in de gaten dat we op de automatische piloot doorgaan.

Hocus pocus preventie focus

Preventie is de sleutel! Als HR-professionals kunnen jullie een cruciale rol spelen in het voorkomen van een burn-out, door het creëren van een magisch bewuste werkomgeving waarin pauzes worden aangemoedigd, medewerkers zich bewust zijn van de signalen die tot een burn-out kunnen leiden en waar een cultuur heerst waar het vragen om hulp heel gewoon is. Door well-being en zelfzorg te omarmen als een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur, kunnen HR-professionals bijdragen aan het verminderen van stress en daarmee het voorkomen van burn-out.

Lichtheid

Maar ook als werknemer heb je hierin een belangrijke rol te vervullen. Ja, jij daar, met die stapels werk en die bezwete bovenlip. Leer de kunst van de bewustwording en kom uit je overlevingsmodus. Kijk met lichtheid naar jezelf en geniet van het ontspannen zijn. Immers als je met lichtheid naar jezelf kan kijken, kan je dat ook naar de ander. Hiermee geef je het juiste voorbeeld! Maar laten we eerlijk zijn: de burn-out problematiek is slechts het topje van de ijsberg. Het gaat niet alleen om werkdruk, maar ook om de individuele druk die we onszelf bewust en onbewust opleggen. Laten we de dieperliggende kwesties aanpakken en stoppen met het dragen van onze stress als een statussymbool.

Betoverende toekomst

Dus, beste HR-professionals, laten we werken aan een betoverende toekomst waarin burn-out klachten een vage herinnering zijn. Neem de tijd om te luisteren naar de behoeften van je medewerkers, bied ze steun en zorg voor bewustwording om uit de ratrace te stappen. Voorkom die burn-out voordat het te laat is en laten we allemaal weer genieten van de magie van het vrije leven. Het geheim van een betere werkomgeving ligt in het omarmen van lichtheid en zelfzorg. Laten we het glas heffen op een burn-out vrije toekomst!

Proost!

Burn Out Poli is partner van HR Live 2023. Bestel nu je tickets.