Faq's
Laatst gewijzigd op: 4 september 2017 | Geschreven door: Hans Delissen

Wat houdt de gebruikelijkheidstoets in?

De gebruikelijkheidstoets is een onderdeel van de werkkostenregeling (WKR) en bepaalt hoeveel u onbelast mag vergoeden aan uw werknemers. Vergoedingen en verstrekkingen tot € 2.400 per werknemer per jaar worden door de Belastingdienst sowieso als gebruikelijk gezien.

Vrije ruimte

Binnen de WKR is er de zogeheten ‘vrije ruimte’. Deze vrije ruimte is 1,2 procent van het totale fiscale loon van uw werknemers. Over de vergoedingen en verstrekkingen die binnen de vrije ruimte vallen hoeft u geen loonbelasting te betalen. Wel moet u ze dan aanwijzen als eindheffingsloon. De gebruikelijkheidstoets legt een beperking op aan de vergoedingen en verstrekkingen die u onder de vrije ruimte schaart. Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen mogen niet meer dan 30% afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

Vier criteria gebruikelijkheidstoets

  • soort vergoedingen en verstrekkingen en terbeschikkingstellingen en de waarde ervan;
  • de hoogte van de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen;
  • wie de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen krijgen;
  • de vraag of tariefsvoordeel een doorslaggevende rol speelt bij de aanwijzing als eindheffingsloon.

Als de Belastingdienst de vergoedingen en verstrekkingen als ongebruikelijk ziet, moet zij dat kunnen aantonen. U krijgt dan de kans om uit te leggen waarom deze volgens u wel als gebruikelijk kunnen worden beschouwd.