Weinig verrassingen bij Prinsjesdag
Prinsjesdag biedt deze keer weinig verrassingen. Alle belangrijke plannen lekten al eerder uit. De aanpassing van de expatregeling en de bereidheid mee te werken aan een structurele vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Nieuw is wel de extra schijf in de inkomstenbelasting, waarmee vooral parttimers zullen merken iets meer over te houden van hun loon. Voor de rest gaat het nieuwe kabinet Schoof verder met waar het vorige kabinet is gestopt: inzetten op meer vast en minder flexwerk, meer regels voor de inzet van arbeidsmigranten en – voor de langere termijn -bouwen aan een nieuw verlofstelsel en een nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel.
Meer vast, minder flex
Het nieuwe kabinet voert vooral de agenda van het vorige kabinet uit als het gaat om het terugdringen van flexwerk. Veel van die wetsvoorstellen zitten al in de pijplijn. De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties geeft meer helderheid wat een zelfstandige en wat een werknemer is. Zzp’ers moeten zich door de Wet basisverzekering arbeidsongeschikten zelfstandigen straks verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De Wet meer zekerheid flexwerkers vervangt het huidige oproepkracht door een basiscontract met meer invloed op roosters en werktijden. De Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten stelt meer eisen aan uitzendbureaus.
Extra regels bij arbeidsmigranten
Om de vele misstanden tegen te gaan, wordt werken met arbeidsmigranten aan meer regels gebonden. Uitzendbureaus die vooral arbeidsmigranten inzetten, worden mogelijk verplicht een behoorlijk deel zelf in vaste dienst te nemen. In sommige sectoren zoals de vleesindustrie worden uitzendbureaus mogelijk geweerd. De boetes uit de Wet arbeid vreemdelingen gaan waarschijnlijk omhoog. Werkgevers van arbeidsmigranten moeten voortaan ook opdraaien voor de kosten van arbeidsmigranten zonder reguliere huisvesting en voor overlast van arbeidsmigranten.
Stelselwijzigingen
Het kabinet werkt ook verder aan twee eerdere aangekondigde stelselwijzigingen: een nieuw verlofstelsel en een nieuw arbeidsongeschiktheidsstelsel. Verder staan er in het regeerprogramma nog wat losse maatregelen. De compensatieregeling voor de betaling van de transitievergoeding aan werknemers die na twee jaar ziek uit dienst gaan, geldt straks alleen nog maar voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers. De bescherming van klokkenluiders wordt vergroot. Werkgevers in het basis- en voortgezet onderwijs moeten straks door de Wet strategisch personeelsbeleid meer vaste contracten aanbieden en ze mogen minder externen inhuren.