
Hoe voorkom je discriminatie van parttimers bij officiële feestdagen?
Hoewel nergens in de wet staat dat officiële feestdagen ook (betaalde) vrije dagen zijn, is dat vaak wel afgesproken in de cao, de arbeidsvoorwaardenregeling (avr) of in het individuele arbeidscontract. Parttimers die niet werken op officiële feestdagen hebben dan vaak pech: collega’s die dan standaard wel werken, hebben wel een vrije dag, zij niet. De werkgever moet dat dan compenseren, stelt het College voor de Rechten van de Mens, om discriminatie te voorkomen
Parttimers de dupe
Nederland kent elf officiële feestdagen. Zes van de elf vallen op vaste dagen in de week (Goede Vrijdag op vrijdag, eerste en tweede Paas- en Pinksterdag op zondag en maandag en Hemelvaart op donderdag). De andere vijf vallen op jaarlijks wisselende weekdagen (eerste en tweede Kerstdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Nieuwjaar). In de praktijk betekent dit dat parttimers altijd minder officiële feestdagen hebben dan fulltimers en dat parttimers die op maandag niet werken vaak extra de dupe zijn.
College voor de Rechten van de Mens
Daarom heeft het College voor de Rechten van de Mens heeft in een uitspraak (oordeel 2022-106) bepaald dat werkgevers dit verschil moeten compenseren. Zijn (alle of een deel van de) officiële feestdagen bij jou in de organisatie ook vrije dagen? Kijk dan elk jaar opnieuw hoeveel van deze dagen op werkdagen vallen en vermenigvuldig die voor elke werknemer met zijn of haar werkfactor. De uitkomst daarvan tel je op bij het eveneens pro rata berekende aantal wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.
Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de FAQ ‘Hebben medewerkers betaald vrij op nationale feestdagen?’