Faq's
Laatst gewijzigd op: 4 mei 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Hoe voorkom je discriminatie van parttimers bij officiële feestdagen?

Nederland kent elf officiële feestdagen. Die vallen deels op vaste dagen (Goede Vrijdag, eerste en tweede Paas- en Pinksterdag en Hemelvaart) en deels op jaarlijks wisselende dagen (eerste en tweede Kerstdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Nieuwjaar).

Parttimers: pech of geluk

Nergens in de wet staat dat deze officiële feestdagen ook (betaalde) vrije dagen zijn. Maar vaak is dit wel afgesproken in de cao, avr of in het individuele arbeidscontract. In dat geval hebben veel parttimers die niet werken op de dagen waarop de meeste officiële feestdagen vallen pech: collega’s hebben dan een vrije dag, zij niet. Of juist geluk. Dat kan per jaar en per parttimer wisselen.

Pro rata berekenen

En dat is niet eerlijk. Het College voor de Rechten van de Mens heeft daarom in een uitspraak bepaald dat werkgevers dit moeten rechtzetten. Zijn (alle of een deel van de) officiële feestdagen bij jou in de organisatie ook vrije dagen? Kijk dan elk jaar opnieuw hoeveel van deze dagen op werkdagen vallen en vermenigvuldig die voor elke werknemer met zijn of haar werkfactor. De uitkomst daarvan tel je op bij het eveneens pro rata berekende aantal wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.