Nieuws
Publicatiedatum: 2 april 2024 | Geschreven door: Wander de Groot
regeling kennismigranten

Arbeidsinspectie hekelt regeling kennismigranten

Werkgevers kunnen met de regeling kennismigranten wel erg eenvoudig mensen van buiten de Europese Unie aannemen. Dat leidt tot een ongerichte instroom van arbeidsmigranten. De arbeidsinspectie waarschuwt dat de regeling zijn doel voorbijschiet. Bij controles zien ze dat ook kappers en schoonmakers ook worden binnengehaald vanwege hun ‘hoogwaardige kennis’. Dus pleit de inspectie voor een nadere aanscherping van dat begrip. Dat is te lezen in het jaarverslag van de inspectie van 28 maart.

Werkvergunning

Volgens de inspectie is een werkvergunning voor (kennis)migranten een gouden ticket tot de EU. Het vertegenwoordigt een waarde die kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Dit stimuleert misbruik en oneigenlijk gebruik van de regeling. Het bindt de kat op het spek. Momenteel maken ruim 10.000 bedrijven gebruik van de kennismigrantenregeling en kunnen 20 tot 30% van alle functies onder de regeling vallen. De inspectie stelt voor dit aantal bedrijven in te dammen tot enkele honderden door de lat hoger te leggen.

Doorlopende controle

Controle door de inspectie gebeurt nu voornamelijk op basis van meldingen en is dus ‘ad-hoc, bewerkelijk en inefficiënt’. De inspectie stelt een doorlopende en real-time controle van informatie van verschillende overheidsinstanties voor. Omdat het combineren van informatie voor het doel fraudebestrijding politiek gevoelig ligt, zeker na de Toeslagenaffaire, wil de inspectie dat de Tweede Kamer zich eerst buigt over doorlopende controle.