
Beperking compensatie transitievergoeding naar Raad van State
Het wetsvoorstel Beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers is door het demissionair kabinet naar de Raad van State gestuurd. Dit voorstel regelt dat alleen nog kleine werkgevers de kosten voor de transitievergoeding kunnen terugvragen bij UWV. Het wetsvoorstel was tot 19 maart in internetconsultatie. De Raad van State kan nu een advies uitbrengen.
Kleine werkgever
Het wetsvoorstel volgt uit afspraken uit het regeerprogramma over beperking van de compensatie voor de betaalde transitievergoeding na ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers. Om te beoordelen of sprake is van een kleine werkgever, wordt gekeken naar de criteria die de Belastingdienst hiervoor hanteert. Die kwalificeert een werkgever als klein als de onderneming niet meer dan tien werknemers in dienst heeft, uitgaande van een gemiddeld premieplichtig loon van € 37.000 per persoon.
Voldoende draagkracht
De gedachte achter het wetsvoorstel is dat middelgrote en grote werkgevers voldoende financiële draagkracht hebben om de transitievergoeding bij ontslag te betalen zonder dat ze daarvoor gecompenseerd worden. Terwijl dit van kleine werkgevers een relatief grote investering vraagt. Voor hen moet het daarom mogelijk blijven via UWV een compensatie te ontvangen. Aanpassing van de compensatieregeling levert het Rijk een besparing van structureel circa € 380 miljoen op. Om het voorstel te laten ingaan, is een kleine wijziging van artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek (BW) nodig.