Nieuws
Publicatiedatum: 18 oktober 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
RMA Leiderschap

“Blijven leren en ontwikkelen is erg belangrijk: ga mee met de tijd en sta open voor nieuwe inzichten”

Sylvia van der Weerden (55) heeft een passie voor alles wat met taal en communicatie te maken heeft. Niet gek, aangezien ze directeur is van Radboud in’to Languages. Onder het motto ‘ik sta altijd open voor nieuwe kennis en ontwikkelingen’, heeft ze de opleiding HR-leiderschap in Organisatieontwikkeling aan Radboud Management Academy (RMa) gevolgd. Daar vertelt ze graag meer over.

Waarom koos je voor een baan in Nijmegen?

“Voor mij is de combinatie van onderwijs, taal en communicatie erg belangrijk. Ik heb niet voor niks Engels, Frans en communicatiewetenschap gestudeerd. Na een aantal jaar in de commerciële wereld, kwam ik bij de Radboud Universiteit terecht. Ik startte als communicatieadviseur. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd op de functie van directeur bij Radboud in’to Languages. Want dit is dé plek waar onderwijs, taal en communicatie samenkomen.”

Je hebt de opleiding HR-leiderschap in Organisatieontwikkeling gevolgd aan Radboud Management Academy (RMa). Hoe kwam je hier terecht?

“Inmiddels ben ik 4,5 jaar directeur en ik merkte dat ik veel beslissingen maakte op basis van gezond verstand. Niet erg, varen op dat gezonde verstand, maar ik miste een bepaalde theoretische achtergrond. Ik heb geen bedrijfskundige achtergrond, maar moest me wel bezig houden met de organisatiekant van Radboud in’to Languages. Want hoe richt je nou een organisatie in?”

“Toen ben ik binnen de universiteit gaan kijken naar een passend programma. De kennis die we zelf in huis hebben, is namelijk hartstikke goed. Zo kwam ik terecht bij RMa. De opleiding HR-leiderschap in Organisatieontwikkeling sluit supergoed aan, op alle vlakken waar ik interesse in heb.”

Wat heb je geleerd tijdens deze opleiding?

“Alles over het Nijmeegse model. Dit is een organisatorisch-bedrijfskundig model dat enerzijds de procedurele kant van een organisatiestructuur beschrijft, en anderzijds naar de menselijke kant kijkt. Je kunt dit model langs elke organisatie leggen en je deelt er organisaties mee op in verschillende onderdelen. Ik vind het fijn om een organisatie te kunnen analyseren en zo echt te zien aan welke knoppen je moet draaien om bepaalde resultaten te zien.”

“Daarbij is het heerlijk om nieuwe inzichten en wetenschappelijke denkwijzen op te doen. Onze docent, Jan Achterbergh, bracht de theorie vanuit een bepaalde filosofische gedachtegang. Dat maakte het geheel nog interessanter.

Wat voor meerwaarde had het voor je loopbaan?

“Het heeft voor bevestiging gezorgd. Wat we doen bij Radboud in’to Languages, doen we al best goed. De opleiding geeft me nieuwe haakjes om onze organisatie nog verder te optimaliseren. Ik heb er dan ook een aantal belangrijke lessen uitgehaald: het belang van sociale verbondenheid en betrokkenheid, en dat je soms het verkeerde probeert te repareren. Hiermee bedoel ik dat het écht belangrijk is dat mensen zich onderdeel voelen van het grotere geheel. Als management moeten we verbindend zijn: laten zien aan welk groter doel we samen werken. En gaat er iets fout in een procedure? Dan is het soms nodig om terug te gaan naar de tekentafel. Soms ligt er iets in het proces dat heel makkelijk op te lossen is, waardoor veel fouten niet meer voorkomen.”

Hoe ziet een werkdag in het leven van de directeur van Radboud in’to Languages eruit?

“Heel veel overleg! En daarnaast hou ik me bezig met personeelszaken, strategie en financiën. We zijn natuurlijk het expertisecentrum voor taal en communicatie; voor studenten, medewerkers en de externe markt. We verzorgen onder andere trainingen, lesmaterialen, vertalingen, tolkwerk, redigeerwerk en toetsen. Eigenlijk alles om mensen te helpen aan een rijk communicatief register.”

Waarom is het interessant voor alumni om een opleiding bij Radboud Management Academy te volgen?

“Je doet zoveel nieuwe kennis en inzichten op in slechts zeven dagen! Ik heb echt aan de lippen van de docenten gehangen. Het was ook erg leuk om in een diverse groep mensen met verschillende expertises terecht te komen. Blijven leren en ontwikkelen is zo belangrijk. Op het moment dat je stopt met leren en ontwikkelingen ben je af. Daarom zeg ik altijd: sta open voor nieuwe dingen en kijk wat er om je heen gebeurt.”

Meer informatie over de opleiding HR-leiderschap in Organisatieontwikkeling in 2024? Download hier de brochure of doe mee aan een van onze informatieve webinars