Nieuws
Publicatiedatum: 31 januari 2023 | Geschreven door: Wander de Groot

CNV wil onbelaste warmtebonus van € 2.000 per werknemer

Vakbond CNV wil een warmtebonus tot € 2.000 op laten nemen in cao’s. Met deze eenmalige uitkering kan de energierekening van woningen van werknemers structureel omlaag. De warmtebonus zou een aanvulling op structurele loonsverhoging moeten zijn, geen vervanging. De warmtebonus draagt niet alleen bij aan lagere energiekosten, maar ook aan de klimaatdoelstellingen. Bovendien kan een werkgever zich als ‘duurzaam’ profileren.

Facturatie en controle via HR

De vakbond zou graag zien dat de werkgever de kosten vergoedt tot € 2.000 per werknemer binnen een maand na de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of vloerisolatie. Als de facturatie loopt via de afdeling HR, is zo een goedkope en simpele check mogelijk of het budget daadwerkelijk voor verduurzaming is ingezet. CNV wil de warmtebonus (loon)belastingvrij uitkeren. Daarvoor is wel een extra vrijstelling in de werkkostenregeling nodig.

Werkgevers willen het ook

Vakbonden zijn niet de enige die arbeidsvoorwaarden willen verduurzamen. AWVN, die namens werkgevers de onderhandelingen voert met vakbonden over cao’s, constateert in haar jaarlijkse evaluatie van het afgelopen cao-jaar in steeds meer cao’s afspraken staan over een klimaatbudget, waaronder de warmtebonus valt.