Nieuws
Publicatiedatum: 28 juli 2022 | Geschreven door: Hans Delissen

Europese bonden roepen op tot maximum temperaturen op het werk

De hittegolf die door Europa raast, leidt tot hittestress bij werknemers en zelfs dodelijke slachtoffers. De federatie van Europese vakbonden ETUC heeft daarom op 25 juli de Europese Commissie opgeroepen te komen tot maximumtemperaturen voor het werk binnen en buiten. Of dat kansrijk is, is maar de vraag. Het klimaat is niet overal hetzelfde in Europa en warmte wordt verschillend ervaren. Werknemers in Sicilië zijn meer gewend aan hoge temperaturen dan die in Lapland.

Uniforme regeling

Nederland kent geen maxima. Sommige andere lidstaten wel, maar die verschillen per land. Hoe zou een regeling voor de hele EU er dan uit moeten zien? Kijk je naar het gemiddelde daarvan, dan zou je kunnen denken aan een maximale binnentemperatuur van 28 graden. Voor werk buiten zou de Belgische systematiek handig zijn, met verschillende maxima die gekoppeld zijn aan de zwaarte van de fysieke buitenarbeid. En dan ook nog een koppeling met de gemiddelde temperatuur per land. Dat maakt een uniforme regeling niet makkelijk.

Hittestress

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kunnen mensen het beste werk verrichten tussen 16 en 24 graden. Daarboven neemt de kans op hittestress toe: hoofdpijn, duizeligheid, spierkramp zijn de eerste tekenen, soms gevolgd door buiten bewustzijn raken of zelfs de dood. Ook neemt het risico op bedrijfsongevallen toe als de temperatuur hoger is. Bij 30 graden is er 7% meer kans op ongevallen, bij 38 graden zelfs 10 tot 15%.