Nieuws
Publicatiedatum: 15 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
man vrouw werken

Loonkloof tussen mannen en vrouwen 19%

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan hun mannelijke collega’s. In 2020 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven gemiddeld bijna € 5,00 per uur minder (19%) dan hun mannelijke collega’s. Bij de overheid verdienen vrouwen € 2,00 per uur minder (6%) dan mannen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Monitor loonverschillen mannen en vrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Om de gendergelijkheid op de arbeidsmarkt te bevorderen, kondigt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief van 14 november een maatschappelijke dialoog aan.

Overheid versus bedrijfsleven

Het verschil in het gemiddeld uurloon van mannen en vrouwen in overheidsdienst is tussen 2018 en 2020 met 2 procentpunt afgenomen. In het bedrijfsleven is het verschil gelijk gebleven. Als rekening wordt gehouden met leeftijd, ervaring, opleiding en functie is het loonverschil tussen mannen en vrouwen bij de overheid drie procent en in het bedrijfsleven zes procent. Dat was in 2018 nog vier procent en zeven procent. Bij de overheid verdienen vrouwelijke leidinggevenden net zoveel als mannelijke leidinggevenden. Dat is zeker niet het geval in het bedrijfsleven. Daar verdienen mannelijke leidinggevenden € 6,00 per uur meer dan hun vrouwelijke leidinggevenden, een verschil van 20%.

Equal pay day

Gemiddeld verdienen vrouwen 13% minder per uur dan mannen. Vanaf 14 november is nog 13% te gaan tot het einde van het jaar.  Daarom is 14 november uitgeroepen tot equal payday. Symbolisch gezien werken vrouwen vanaf die datum tot het einde van het jaar voor niets. Op hun website roept FNV vrouwen op om op 14 november hun out of office aan te zetten. Bas van Weegberg, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘Als FNV zetten we hard in op gelijke beloning via de cao-onderhandelingen. Maar er is meer nodig. Daarom komen we samen met vrouwen in Nederland in actie.’