Nieuws
Publicatiedatum: 19 september 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Maaltijdbezorgers gebruiken veel illegalen

Deliveroo en Uber Eats laten op grote schaal maaltijden bezorgen door illegalen en buitenlandse studenten. Die maken gebruik van de accounts van geregistreerde, legale fietskoeriers, die op hun beurt daarvoor een vergoeding vragen. Controles worden eenvoudig omzeild, omdat Uber Eats en Deliveroo alleen digitaal contact hebben met bezorgers en onvoldoende hun identiteit controleren. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC, gepubliceerd op 15 september.

Accountmisbruik

NRC sprak zo’n zestig maaltijdbezorgers. Die vertelden dat het heel simpel is: je betaalt als illegaal € 100 per week als commissie aan iemand met een legaal (digitaal) werkaccount. Die speelt de klussen door aan je. Is er een digitale controle van de werkgever, dan fietst je snel naar de accounthouder, scant zijn gezicht, en gaat daarna verder met de bezorging. Zo komen Uber Eats en Deliveroo er ook niet achter dat er achter hun geregistreerde bezorgers illegalen aan het werk zijn.

Controle

De arbeidsinspectie onderschrijft de bevindingen. De inspectie vindt dat Uber Eats en Deliveroo beter moeten controleren, meer dan de makkelijk te omzeilen digitale gezichtscheck. Ook de fiscus zegt weinig te kunnen doen vanwege de handhavingsstop van de Wet DBA. De belastingdienst mag de platformbedrijven voorlopig niet controleren op het werken met (schijn-)zelfstandigen, door fietskoeriers te behandelen als ondernemers in plaats van werknemers.