Nieuws
Publicatiedatum: 24 juli 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

Tool om malafide uitzendbureaus te weren

De Inspectie SZW heeft afgelopen jaar in totaal maar liefst € 1,3 miljoen aan boetes uitgedeeld aan malafide uitzendbureaus. Zij maken zich schuldig aan onderbetaling, illegale tewerkstellingen en arbeidsuitbuiting. U bent, als inlener van zo’n uitzendbureau, ook aansprakelijk, zo oordeelt de Inspectie. Dat kan u duur komen te staan: de hoogte van de boete hangt af van de overtreding en kan variëren van € 500 tot maar liefst € 8.000 per werknemer. De Inspectie heeft nu een online checklist gepubliceerd waarmee u eenvoudig het uitzendbureau op een aantal punten kunt controleren.

Voorkom boetes

Met de online checklist van de Inspectie loopt u een aantal gegevens na. Het gaat hierbij om de juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel, het gebruik van een g-rekening, betalen van eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht. Voorkom een boete van de Inspectie en gebruik deze checklist om na te gaan of u te maken heeft met een bonafide bureau. Let op: de checklist is geen garantie, zo waarschuwt de Inspectie. Zo’n check is een momentopname en het is juist belangrijk dat werkgevers continue alert blijven.

Instemming ondernemingsraad nodig

Uw ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op het groepsgewijs inlenen van arbeidskrachten. Gaat u voor raamcontract met een (ander) uitzendbureau kiezen? Betrek dan de ondernemingsraad door een instemmingsaanvraag in te dienen. Meer weten over instemming van de ondernemingsraad? Gebruik deze checklist.