Nieuws
Publicatiedatum: 13 december 2023 | Geschreven door: Hans Delissen
overgang-verlof

Meer aandacht nodig voor werken in de overgang

98% van de werkgevers heeft geen beleid voor werkende vrouwen in de overgang. 92% heeft geen speciaal aanspreekpunt voor werknemers met overgangsklachten. 55% stelt de leidinggevende niet op de hoogte van de overgang. Een op de drie vrouwen ervaart praten over de menopauze als taboe en durft niet over klachten te praten op het werk. Hoogste tijd voor werkgevers om beleid te maken. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 4.500 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar.

Grotere kans op burn out

Overgangsklachten zorgen voor minder productiviteit en in veel gevallen zelfs tot een burn-out. Bij ruim driekwart van alle vrouwen leidt de overgang tot psychische of lichamelijke klachten.71% van de vrouwen met klachten vindt de combinatie werk en overgang zwaar, 25% zit tegen een burn-out aan en 17% heeft zelfs een burn-out gekregen. 73% geeft aan minder productief te zijn door overgangsklachten en 25% kan soms zelfs langere tijd niet functioneren.

Overgangsbeleid

Tijd om serieus aandacht te besteden aan overgangsbeleid, stelt Daniëlle Woestenberg, bestuurder bij de CNV. ‘Beleid op de overgang moet hoge prioriteit krijgen in elke organisatie. Werkgevers moeten hier snel mee aan de slag, met input van vrouwen zelf. Dit is namelijk geen vrouwenprobleem, maar een arbeidsmarktprobleem. We moeten af van het taboe. Dat is de eerste stap om het bespreekbaar te maken en beleid te formuleren. Met de juiste ondersteuning komen vrouwen deze fase prima door.’