Nieuws
Publicatiedatum: 3 april 2017 | Geschreven door: buromiddeldorp

Minimumloon geldt voortaan ook voor opdrachtnemers

Opdrachtnemers gaan voortaan ook minimumloon verdienen. Dit geldt voor iedereen die volgens een overeenkomst van opdracht (OVO) werken, behalve voor fiscaal zelfstandigen. Afgelopen week stemde ook de Eerste Kamer hiermee in. Zijn er mensen die betaalde arbeid voor u verrichten zonder (fiscaal) zelfstandig te zijn en zonder arbeidsovereenkomst? Ga dan nu na of zij wel het wettelijk minimumloon verdienen.

Minimumloon dus voor alle zzp’ers?

De nieuwe wet kan verwarrend overkomen. We vroegen de persvoorlichter van Minister Asscher om opheldering: ‘De wet geldt voor iedereen die werkt, dus ook voor zzp’ers, tenzij zij zelfstandige zijn in fiscale zin. Vaak wordt (voor het gemak) een ieder die niet op basis van een arbeidsovereenkomst werkt aangemerkt als zzp’er ook als zij geen zelfstandig ondernemer zijn.’

Voorbereiding

De nieuwe maatregel gaat op zijn vroegst pas over een half jaar in. Toch is het goed om u hier nu vast op voor te bereiden. U kunt niet zomaar een vast tarief afspreken met iemand die volgens overeenkomst van opdracht voor u werk uitvoert. Als u geen arbeidsduur heeft afgesproken dan moet het aantal gewerkte uren worden geregistreerd. Om zo te kunnen berekenen dat u ten minste het minimumloon uitbetaalt.