Nieuws
Publicatiedatum: 24 augustus 2016 | Geschreven door: buromiddeldorp

Ontslagen werknemer kan baan terugeisen

Een ontslagen werknemer die is vervangen door een schijnzelfstandige kan zijn  baan terugeisen bij de rechter. Op dit punt is de Ontslagregeling op 1 juli aangepast.

Wanneer een werkgever werk van een werknemer uitbesteedt aan een zelfstandige waardoor de betreffende werknemer werkloos wordt, mag dat alleen als de zelfstandige ook daadwerkelijk zelfstandig is. Dit moet de werkgever kunnen aantonen.

Schijnzelfstandigheid uitsluiten
De werkgever kan dit op verschillende manieren aantonen, bijvoorbeeld door een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst van de Wet DBA of via een opdrachtovereenkomst. Verder geldt als voorwaarde dat de zelfstandige ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel.

Daarnaast zijn er nog andere manieren om schijnzelfstandigheid uit te sluiten zoals het overleggen van de jaarstukken door de zelfstandige voor de Belastingdienst; gebruikmaking van de fiscale zelfstandigenaftrek. Ook het maken van winst, het hebben van meer dan een opdrachtgever, het plegen van acquisitie en het zichzelf presenteren als zelfstandig ondernemer zijn hierbij van belang.