Nieuws
Publicatiedatum: 2 november 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
pensioen

Pensioenregeling moet duidelijk in vacatureteksten staan

Vacatures moeten standaard vermelden of er een pensioenregeling is. Zo kunnen sollicitanten beter afwegen of ze op een vacature reageren. Dat willen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze hebben ook grote vacaturesites gevraagd bij elke vacature te laten vermelden of een werkgever ook een pensioenregeling aanbiedt. De oproep komt voort uit het plan van de Stichting van de Arbeid (waar werkgevers en vakbonden met elkaar overleggen) voor een betere pensioenopbouw voor werknemers.

Punten scoren met pensioen

Op de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werkgevers punten scoren door een aantrekkelijke pensioenregeling aan te bieden. Veel werkgevers zijn zich hiervan bewust, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BrightPensioen. 43% van de werkgevers die geen pensioen aanbiedt, vermoedt dat dit de reden is dat sollicitanten soms afhaken.

Loonstrookje

Minister Van Gennip kwam eerder met het voorstel om werkgevers zonder pensioenregeling te verplichten om dit expliciet op hun loonstrookje te zetten. Dit zou werkgevers laten nadenken over waarom er geen pensioenregeling is en werknemers en ondernemingsraden stimuleren om hierom te vragen. Het bieden van een pensioensregeling is trouwens niet verplicht als dit niet in de regels van een cao of bedrijfstakpensioenfonds staat.