Nieuws
Publicatiedatum: 2 februari 2023 | Geschreven door: Wander de Groot

Record aan jobhoppers na corona

In 2022 hebben bijna 1,5 miljoen werknemers een andere baas gevonden. Dat is 5,5% van alle werkenden. In het derde kwartaal switchten 400.000 werknemers van baan. Deze cijfers zijn een kwart hoger dan in de jaren voor corona. Dat komt vooral door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt na corona. Deze cijfers blijken uit een arbeidsmarktanalyse van het UWV en CBS.

‘Great Resignation’

In de Verenigde Staten noemen ze het ‘Great Resignation’, de grote golf van zelf ontslag nemen. Het is logisch dat in tijden van krapte er meer baanwisselingen plaats vinden, omdat werknemers de risico’s van een overstap naar een nieuwe baan dan makkelijker nemen. Het weer hebben van een proeftijd weegt niet op tegen de voordelen zoals een hoger loon, interessanter werk en meer ontwikkelmogelijkheden. Maar twee jaar stilzitten tijdens corona geeft mogelijk een inhaaleffect.

Zelfstandigen

Na corona maakte ook veel werknemers de overstap naar een bestaan als zelfstandige. Het aantal zzp’ers is sindsdien met zo’n 14% gestegen tot 1,2 miljoen. Ook zzp’ers wisselen vaker van opdrachtgever vooral vanwege betere betaling en meer vrijheid.