Nieuws
Publicatiedatum: 23 januari 2015 | Geschreven door: buromiddeldorp
flexwerkers

Steeds vaker sprake van salarisverlaging

V&D heeft haar medewerkers gevraagd 5,8% salaris in te leveren. Dat verhaal staat niet op zichzelf. Uit het HR Trendonderzoek 2014-2015 van Performa, Berenschot en ADP blijkt dat de discussie rondom een teruggang in functie en/of beloning in 2014 nog meer te leven dan in 2013. Het onderzoek toont niet zozeer aan dat demotie in meer organisaties wordt toegepast, maar dat er wel een toename van het aantal organisaties waarbij demotie onderwerp van gesprek is.

Incident
Salarisverlaging is volgens Hans van der Spek van Berenschot geen incident. ‘Bij een op de vier bedrijven wordt gekeken naar versobering van arbeidsvoorwaarden. Bij een op de tien wordt er daadwerkelijk over salarisverlaging gepraat. Verschillende oorzaken kunnen aan salarisverlaging ten grondslag liggen: pijnbestrijding, crisisbestrijding of inspelen op de toekomst.

Versobering arbeidsvoorwaarden
Het lijkt er op dat salarisverlaging steeds vaker voorkomt. Wat begon bij Ernst & Young krijgt nu steeds vaker navolging. V&D is nu in het nieuws. Het komt veelvuldig voor bij kleinere winkelketens en internetwinkels, KLM en de gedrukte media. Maar ook versobering van arbeidsvoorwaarden komt veelvuldig voor, zoals het afschaffen van seniorenregelingen, inleveren van vakantiedagen en het niet meer gratis tanken voor de lease-auto.
Volgens Maurice Limmen, voorzitter van CNV, is de arbeidsmarkt guurder geworden. Dat blijkt ook uit de toenemende flexibilisering en kortere contracten. Het lijkt er in ieder geval op dat het einde nog niet in zicht is.