Nieuws
Publicatiedatum: 11 maart 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Tips voor Ramadan

De Ramadan is weer begonnen. Bijna een maand lang vasten belijdende moslims. Dat betekent geen eten, geen drinken en niet roken tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de vastenmaand speelt bezinning. liefdadigheid, samenzijn een belangrijke rol. Na zonsondergang komt de familie samen voor de iftar, het breken van het vasten met een maaltijd. Het merendeel van de bijna 1 miljoen moslims in Nederland doet mee aan de Ramadan. Uitgezonderd zijn kinderen. Ook zieken, mensen die reizen, menstrueren of zwanger zijn, hoeven niet mee te doen; zij kunnen de vastenperiode later halen.

Wat kan een werkgever doen?

De algemene werkgeversvereniging Nederland (AWVN) geeft haar werkgevers de volgende tips:

  • Laat leidinggevenden extra aandacht besteden aan medewerkers die vasten en in de gaten houden of het goed gaat met de medewerker.
  • Geef andere medewerkers voorlichting over de Ramadan, zodat er (meer) onderling begrip is tussen collega’s. En vraag hen om respect te tonen voor de vastende collega.
  • Bekijk of aanpassingen in het rooster mogelijk en wenselijk zijn. Misschien vinden de vastende medewerkers het bijvoorbeeld prettig om meer nachtdiensten te werken.
  • Kijk of het mogelijk is of vastende medewerkers (een deel van de) lunchpauze mogen overslaan en in plaats daarvan eerder beginnen of stoppen.
  • Houd rekening met zware werkzaamheden die veel inspanning vragen.

Diversiteitsverlof

Steeds meer werkgevers bieden de mogelijkheid (een deel van de) traditionele Nederlandse officiële feestdagen, zoals Hemelvaartsdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag of Goede Vrijdag, uit te ruilen voor diversiteitsverlof, dat werknemers naar eigen keuze kunnen inzetten. Zo kunnen werknemers ook verlof opnemen op dagen die voor hun geloof of culturele achtergrond belangrijk zijn, zoals Suikerfeest of Holy. Check wel eerst de cao en de aanvullende arbeidsvoorwaarden of dit kan.