Nieuws
Publicatiedatum: 2 juni 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Vaccinatietegenstander terecht ontslagen

Een werkneemster van een verpleeghuisstichting in Nijmegen is terecht ontslagen door haar werkgever omdat ze op haar LinkedIn-pagina stelde dat vaccinatie tegen corona misdadig was en de corona-aanpak van de overheid vergeleek met de Jodenvervolging. In hoger beroep bekrachtigde de rechter op 16 mei de uitspraak van de kantonrechter en veroordeelde de oud-werkneemster tot het betalen van de proceskosten.

Vrijheid van meningsuiting

Belangrijkste punt van de werkneemster was dat haar uitingen op LinkedIn vielen onder de vrijheid van meningsuiting. Volgens de rechter was dit niet zo. Natuurlijk had de vrouw het recht een bijdrage te leveren aan het debat, maar daarbij was haar toon niet gematigd, opiniërend of informatief, maar emotioneel, veroordelend en beledigend. Door het zakelijk medium LinkedIn te gebruiken, had de vrouw kunnen weten dat ze hiermee collega’s, cliënten en zakelijke relaties van de instelling tegen het hoofd zou stoten.

Geen ontslagvergoeding

De rechter oordeelde ook dat de werkgever zorgvuldig had gehandeld. Die had eerst verzocht dit soort berichten niet te plaatsen op LinkedIn en de toon te matigen. Toen dat niet gebeurde volgde uiteindelijk schorsing en ontslag. Volgens de rechter was er dus geen enkele grond voor een ontslagvergoeding.