Nieuws
Publicatiedatum: 25 oktober 2022 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Wat mag een cursus voor de OR kosten?

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft de nieuwe richtbedragen voor OR-scholing bekendgemaakt op haar website. Het richtbedrag voor 2023 voor een maatwerkcursus voor de hele OR is per dagdeel € 1.160, 5% meer dan in 2022. Het bedrag voor een open training blijft met € 190 per dagdeel gelijk aan 2022. De richtbedragen van de SER zijn inclusief voorbereidingstijd en cursusmateriaal en exclusief btw en accommodatiekosten.

Geen wettelijke norm

Let op: het richtbedrag van de SER is geen wettelijke norm, al hanteren sommige werkgevers het richtbedrag wel als maximum. En dat kan volgend jaar wel eens tot problemen leiden. Het is namelijk al het vierde jaar op rij dat het bedrag voor open trainingen ongewijzigd is. Ook de verhoging voor maatwerktraining is redelijk mager in verhouding tot de huidige inflatie van ruim 14% (prijspeil september 2022).

Penny wise, pound foolish’

Als we een tip mogen geven: staar je als werkgever niet blind op richtbedragen van de SER. Een goede opleiding is belangrijker dan een goedkope opleiding. Het leidt bovendien waarschijnlijk tot extra gedoe met de OR, terwijl het juist handig is de verhouding met de ondernemingsraad zo schoon mogelijk te houden, zeker als er belangrijke advies- of instemmingstrajecten in het verschiet liggen. ‘Penny wise, pound foolish’, zeggen de Engelsen.