Nieuws
Publicatiedatum: 10 augustus 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Minimumtarieven voor zzp’ers in steeds meer cao’s

Er zijn nu negen cao’s waar afspraken zijn gemaakt over minimumtarieven voor zzp’ers. Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om de cao’s voor onder meer architecten, musici, toneel en dans, podia en festivals, omroepen en kunsteducatie. Daar is in afgesproken dat zzp’ers een opslag op het brutosalaris van werknemers van 40 tot 50% krijgen, zo meldt NOS.nl op 5 augustus. Uit die opslag moeten zzp’ers overigens nog wel zelf inkomstenbelasting en eventuele premie voor pensioen en arbeidsongeschiktheid betalen. Per saldo nog steeds geen vetpot.

Niet blij

De stichting ZZP Nederland is niet blij met de prijsafspraken, zo meldt NOS.nl op 5 augustus. Zzp’ers zijn ondernemers en die moeten de vrijheid hebben hun eigen tarieven te onderhandelen. Bovendien zijn zzp’ers helemaal niet gehoord bij het maken van de cao-afspraken tussen werkgevers en werknemers. Minimumtarieven moeten dus niet zonder betrokkenheid van zzp’ers zelf in cao’s worden vastgelegd, maar door de overheid. Al is er ook de angst dat minimumtarieven vanzelf standaardtarieven worden.

Wel blij

Arbeidsmarktdeskundige Hafid Ballafkih van de Hogeschool van Amsterdam is wel blij dat er eindelijk iets gebeurt tegen de uitbuiting en schijnzelfstandigheid. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt uit Tilburg, vindt dat de overheid eindelijk eens duidelijkheid moet verschaffen of iemand wel of geen zzp’er is en wat een minimaal uurtarief zou moeten zijn. Dat onderwerp wordt al kabinet na kabinet ‘als een hete aardappel’ doorgeschoven. De ooit hiervoor bedoelde Wet DBA is als snel na de invoering ‘on hold’ gezet. Kabinet na kabinet heeft aangegeven dat die wet ‘voorlopig’ niet gehandhaafd wordt.