Nieuws
Publicatiedatum: 7 november 2022 | Geschreven door: Wander de Groot
looninhalf

Wehkamp betaalt ruim ton aan ongelijk beloonde vrouw

Webwinkel Wehkamp betaalt een vrouwelijke medewerker € 113.000 omdat zij ruim een jaar lang € 1.000 minder loon kreeg dan een mannelijke collega die hetzelfde werk op hetzelfde niveau deed en net na haar was aangenomen. Wehkamp besloot tot betaling net voordat het hoger beroep behandeld zou worden.

Onderbetaling

De vrouw, een bedrijfsjuriste, functioneerde prima. Meerdere malen besprak de vrouw haar onderbetaling met haar leidinggevende. Die reageerde negatief. Pas na anderhalf jaar werd de loonkloof gedicht en kreeg ze er € 1.000 bij. Toen begreep ze dat dat het loonverschil was. Daarvoor wist ze alleen dat haar mannelijke collega ‘een stukje meer’ verdiende.

Telefoontje

Daarmee leek de zaak gesloten, maar de bijbetaling ging vergezeld van een telefoontje dat haar leidinggevende twijfelde over haar functioneren en dat ze een coach nodig had in verband met haar ‘communicatiestijl en houding’. Tot die tijd waren de beoordelingen altijd zeer positief geweest. Niet lang daarna meldde de vrouw zich ziek en uiteindelijk werd haar dienstverband beëindigd.

Bureau Clara Wichmann

Wehkamp besloot het hoger beroep aan het hof in Leeuwarden niet af te wachten en kwam op 4 november de eiseres tegemoet. Het gaat om € 25.000 achterstallig salaris, inclusief rente en wettelijke verhoging oplopend tot € 43.000. Daarnaast eiste de vrouw een billijke ontslagvergoeding van € 55.000. Wehkamp betaalde haar meer: € 70.000. Dit komt neer op een totaalbedrag van € 113.000, plus de kosten van juridische bijstand.

Ruim een ton

Wehkamp besloot het hoger beroep aan het hof in Leeuwarden niet af te wachten en kwam op 4 november de eiseres tegemoet. Het gaat om € 25.000 achterstallig salaris, inclusief rente en wettelijke verhoging oplopend tot € 43.000. Daarnaast eiste de vrouw een billijke ontslagvergoeding van € 55.000. Wehkamp betaalde haar meer: € 70.000. Dit komt neer op een totaalbedrag van € 113.000, plus de kosten van juridische bijstand.

OR

De eiseres heeft Wehkamp ook nog verzocht om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de interne loonkloof. Plus in overleg met hun OR alsnog een goede (externe) klachtenprocedure op te zetten, zodat medewerkers ergens naar toe kunnen met hun vragen over discriminatie of andere gevoelige onderwerpen, zonder dat ze voor hun baan hoeven te vrezen. Volgens de eiseres is daarop helaas (nog) niet gereageerd.