Nieuws
Publicatiedatum: 21 augustus 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Werkgevers willen dat fiscus bijdraagt aan vergroening

De fiscus moet meer doen om werkgevers te helpen te vergroenen en de spits op dinsdag en donderdag te ontlasten. Daarvoor moet er een hogere onbelaste kilometervergoeding komen voor elektrisch rijden, fiets- en loopkilometers dan voor autokilometers. En werknemers die de spits mijden en de werkdag deels thuis, deels op kantoor doorbrengen, moeten zowel een reiskosten- als een thuiswerkvergoeding mogen ontvangen – iets wat nu niet mag. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN op basis van een onderzoek onder de eigen leden op 16 augustus.

Gerichte fietsvrijstelling in WKR

Verder willen werkgevers dat de fiets van de zaak uit de werkkostenregeling (WKR) gaat en een gerichte vrijstelling wordt. De waarde van een fiets die werknemers van hun baas krijgen, is nu onbelast via de vrije ruimte van de WKR. Nadeel is dat die ruimte beperkt is en niet elke werknemer dus onbelast een fiets van de zaak kan krijgen. Door een gerichte fietsvrijstelling blijft de vrije ruimte intact voor andere onbelaste vergoedingen, zoals het kerstpakket. Dankzij deze verruimingen pakken meer werknemers de fiets, denkt AWVN.

Geen spitstoeslag

Wat de werkgevers daarentegen niet zien zitten, is de voorgestelde spitstoeslag in het OV op dinsdag en donderdag. Dat zijn sinds het einde van corona dé populaire kantoordagen, met als gevolg veel files op de weg en overvolle treinen in de spits. Een spitstoeslag leidt alleen maar tot extra kosten voor de werkgever: die vergoedt bijna altijd het woon-werkverkeer aan de werknemers. En zo’n toeslag leidt volgens werkgevers nauwelijks tot aangepast gedrag in de zin dat werknemers op andere dagen naar kantoor komen.