Nieuws
Publicatiedatum: 7 september 2023 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Baan kwijt na sjoemelen met Bobby uitlaten

Een salesmanager die misbruik maakte van de goedheid van zijn werkgever is niet alleen terecht op staande voet ontslagen, hij krijgt ook geen cent van de gevraagde ontslagvergoeding van een kwart miljoen. De reden: hij mag vanwege zijn scheiding op kosten van de baas zijn hond Bobby tijdens werktijd laten uitlaten, maar laat dat stiekem door zijn buurman en ex doen. Hij vraagt de uitlaatservice voor hem te liegen en steekt de vergoeding in eigen zak. Dat blijkt uit een hoger beroepzaak van 28 augustus bij het gerechtshof Den Haag.

Op staande voet

De man werkt sinds 2014 bij een technische groothandel en verdiende goed: € 5.500 salaris per maand en een auto van de zaak. Wanneer hij in 2021 in scheiding ligt, wordt Bobby overdag uitlaten een probleem. Na overleg met de werkgever kan de werknemer een hondenuitlaatservice inschakelen. De werkgever vergoedt de kosten tot € 108 per maand. In juli 2022 komt de werkgever erachter dat niet de hondenuitlaatservice Bobby uitlaat, maar dat dat zijn ex en de buurman dat doen. De werkgever ontslaat de man op staande voet.

Te strenge straf

Dat vindt de werknemer onterecht. Hij stapt naar de rechtbank in Rotterdam. Die oordeelt dat het ontslag terecht is. De salesmanager gaat in beroep bij het gerechtshof in Den Haag en laat dat ook aan RTL Nieuws weten. Hij vindt de straf te streng, zeker gezien zijn vlekkeloze dienstverband. De uitlaatvergoeding is maar een gering bedrag, dat hij best wil terugbetalen. Hij had eigenlijk van dat geld cadeautjes willen kopen voor de buurman en de ex, en zo zou het geld toch bij andere terechtkomen.

Grote gevolgen

Hoe klein de vergoeding ook, de financiële gevolgen van zijn ontslag zijn wel groot: weg goedbetaalde baan en pensioenopbouw en niks ontslagvergoeding of recht op WW-uitkering. Bovendien is hij gehouden aan het twee jaar geldende concurrentiebeding, waardoor hij moeilijk een nieuwe baan in zijn sector kan vinden. Hij eist daarom dat als het ontslag in hoge beroep opnieuw niet ongedaan gemaakt wordt alsnog een kwart miljoen ontslagvergoeding en een ontheffing van het concurrentiebeding.

Verloren vertrouwen

Helaas voor hem, maar ook in hoger beroep is de rechter niet onder de indruk van het verweer. De man had moeten weten dat hij de uitlaatvergoeding niet op deze manier mocht inzetten. Bovendien had hij nooit de eigenaresse van de door hem gekozen, maar niet ingeschakelde uitlaatservice mogen vragen te liegen als er controle zou zijn. Dus is het terecht dat de werkgever het vertrouwen in de werknemer is verloren. Ontslag is dus gerond en van een kwart miljoen is geen sprake. Wel is het concurrentiebeding in tijd bekort.