Nieuws
Publicatiedatum: 21 juni 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
parkeergarage

Duur betaald ontslag op staande voet voor ‘inbreker’

Als werkgever moet je een ontslag op staande voet goed kunnen onderbouwen. Zo niet, dan ziet de rechter dat als een onrechtmatige opzegging. In dat geval verplicht de rechter de werkgever een vergoeding aan de werknemer te betalen wegens onregelmatige opzegging. En de kosten van doorbetaling van loon en vakantiebijslag zo lang als de opzegtermijn van een arbeidscontract door de werkgever. Plus een transitievergoeding en normaal ook nog een billijke (ontslag-)vergoeding.

‘Inbraak’

Dat blijkt nog maar eens uit een zeer heldere uitspraak van de rechter in een zaak waarbij de werkgever een werknemer op staande voet had ontslagen wegens inbraak in het bedrijfspand. Dat bleek geen inbraak te zijn, de werknemer kon aantonen dat het gebruikelijk was dat werknemers ’s avonds hun toolbox kwamen ophalen om de volgende dag weer aan de slag te kunnen. Blijkbaar speelde er meer, maar de werkgever gaf de ‘inbraak’ als enige reden voor het ontslag op staande voet. En die reden bleek dus aantoonbaar onjuist.

Onderbouwd weerspreken

Ook weersprak de werkgever de aanspraken van de werknemer niet. Het gebeurt vaker bij de rechter dat de ene partij de aantijgingen van de ander niet onderbouwd tegenspreekt. Daarom kon de rechter niets anders dan met de eisen van de werknemer in te stemmen, zolang deze zelf ook goed onderbouwd waren. En dus kreeg de werknemer bijna € 8.000 aan vergoeding wegens onrechtmatige opzegging, € 1.400 aan transitievergoeding, € 3.700 aan achterstallig loon en € 2.200 aan nog uit te betalen vakantiegeld. Alleen de billijke vergoeding stelde de rechter in dit geval op nul, met als argument dat de werknemer inmiddels al een nieuwe baan had.

Uitspraak opzoeken? Gebruik dit nummer: ECLI:NL:RBZWB:2024:3256