Nieuws
Publicatiedatum: 4 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

Prinsjesdagplannen lekken uit

Je kan er de klok op gelijkzetten. Zoals gebruikelijk een paar weken voor Prinsjesdag, zijn de eerste plannen uit de begroting voor volgend jaar al uitgelekt. De twee belangrijkste zijn dat het kabinet Schoof alsnog geld vrijmaakt voor een regeling voor vroegpensioen voor zware beroepen en dat de expatregeling toch niet zwaar wordt versoberd. Beide plannen kosten veel geld, maar dat heeft het nieuwe kabinet er blijkbaar voor over om werkgevers en werknemers te paaien.

Vroegpensioen

Er is veel te doen over de vroegpensioenregeling. De huidige RVU-regeling loopt eind 2025 af en de vakbonden hebben al acties aangekondigd rond Prinsjesdag. Het kabinet heeft nu aangegeven alsnog geld vrij te maken voor zo’n regeling en Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een mandaat gegeven om te onderhandelen met werkgevers en werknemers. De vakbonden houden vooralsnog vast aan hun eisen: een nieuwe, structurele regeling met een hogere fiscaal vrijgestelde uitkering van de werkgever en waarbij de cao-partijen samen bepalen wat zwaar werk is.

Expatregeling

Er is ook veel te doen over de expatregeling. In de huidige regeling krijgen expats een vrijstelling voor de inkomstenbelasting van 30% van hun salaris voor een periode van vijf jaar. Op initiatief van de Tweede Kamer is aangegeven dit voordeel stapsgewijs te verlagen naar 10%, met als voornaamste reden dat Nederlandse collega’s van expats dat belastingvoordeel niet krijgen. Daarop kwamen boze reacties van het grootbedrijf, zoals ASML, die vreesden niet meer aan voldoende geschikt personeel te komen. In de nieuwe plannen wordt het percentage teruggebracht naar 27,5%.