FNV: Arbowet aanpassen na ondertekening VN-verdrag grensoverschrijdend gedrag
Werkenden hebben een betere bescherming nodig tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, online, op bedrijfsuitjes of tijdens zakenreizen. Dat is een gevolg van het voornemen van het kabinet om het VN-verdrag ‘Geweld en intimidatie in de wereld van werk’ te ratificeren. Alleen wil het kabinet dat doen zonder het verdrag in wetgeving te vertalen. Volgens vakbond FNV worden kansen op een veiligere werkvloer zo gemist.
Concrete wetsvoorstellen
De vakbond hoopt nu dat de Tweede Kamer de handschoen oppakt en de volgende concrete voorstellen indient:
- Aanpassing van de Arbowet, die werkgevers verplicht een gedragscode te hebben tegen grensoverschrijdend gedrag. Inclusief een duidelijke definitie van dat gedrag, sancties en meldmogelijkheden.
- Aanpassing van het Strafrecht, zodat seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitoefenen van een functie of in bedrijfsverband (zoals bij bedrijfsuitjes of op zakenreis) ook expliciet strafbaar wordt gesteld ongeacht waar het plaatsvindt.
- Verbod op zwijgbedingen in het Burgerlijk Wetboek in geval van intimidatie en seksuele intimidatie.
Peiling sociale veiligheid
Dat er actie nodig is blijkt uit ook de nieuwe Peiling sociale veiligheid 2024 van de FNV, die door bijna 800 mensen is ingevuld. Bijna de helft van de mensen (49%) gaf aan zich (wel eens) onveilig te voelen op de werkvloer, een kwart ook bij bedrijfsuitjes. Ook is er volgens de respondenten in maar 15% van de gevallen een goed functionerende klachtenregeling en vindt maar 26% dat het beleid rond vertrouwenspersonen op orde is. Mensen met een tijdelijk contract voelen zich het vaakst onveilig op de werkvloer.